Představujeme slavnostní tříchodové letní menu, na kterém spolupracoval populární šéfkuchař Marcel Ihnačák s šéfkuchařem Aqualandu Moravia Miroslavem Vrábelem.
Pálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium Restaurant.
Medvědí česnekový krém (4 porce)
1 cibule
 200g másla
 120g hladké mouky
 1l domácího zeleninového vývaru
 150 ml smetany 33%
 100g medvědího česneku
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a zaprášíme moukou, kterou orestujeme. Vzniklou cibulovou zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a rozšleháme metličkou. Zásmažku je potřeba důkladně provařit. Po odstavení z ohně zjemníme smetanou a vložíme nasekaný medvědí česnek, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. A můžeme podávat. Na polévce je velmi zajímává síla česneku a zároveň jemnost smetany. Takto skvělé polévky docílíme jedině při použití domácího zeleninového vývaru, bez něj to nebude fungovat.
Králík pečený na bílém pálavském víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory (4 porce)
1 králík
 1 velká cibule
 2 mrkve
 2 petržele
 ½ menší bulvy celeru
 Sůl
 Pepř černý čerstvě mletý
 2 snítky estragonu
 2 dcl Bílého vína z Mikulovské podoblasti
Na brambory:
 1 kg brambor
 200 g másla
 Sůl
 Pažitka
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na hranolky 1x4 cm a cibuli na proužky. Vložíme do pekáče, přidáme osoleného a opepřeného králíka. Podlijeme vínem a zasypeme nasekaným estragonem. Přiklopíme a vložíme do trouby na 160°C, 35 minut. Poté odkryjeme, králíka otočíme a dopečeme 10 minut na 180°C.
Omyté a oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme. Máslo vložíme do rendlíku a mírném ohni necháme pozvolna přepustit. Přepuštěním se nám oddělí tuk od zbytků mléka. Takto upravené máslo vlijeme do připravených brambor, přisypeme na jehličky nakrájenou pažitku, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a pošťoucháme.
Dovařené jídlo můžeme podávat. V žádném případě nesmíme zapomenout na zeleninu, konkrétně na výpek se silou vína. K němu se skvěle hodí máslová chuť brambor a úžasné doplnění intenzivní vůní estragonu, který jídlu dodá jiný rozměr!

Jahodová pěna se šumivým vínem a domácí sušenkou (4 porce)
300g čerstvých jahod
 200g cukru moučka (podle chuti a sladkosti jahod)
 1 dcl šumivého vína
 1 dcl smetany 33%
 1 plátek želatiny
 Jahody na dozdobení
Na sušenky:
 1 vejce
 100g cukru krystal
 1 vanilkový cukr
 80g drcených ořechů
 80g plátkových mandlí
 150g mouky hladké
 0,2 cl mandlového likéru Amaretto
Jahody omyjeme a zbavíme lístků, překrájíme je na poloviny a zasypeme moučkovým cukrem, aby pustily šťávu a změkly. Poté zalijeme šumivým vínem a rozmixujeme. Smetanu mírně našleháme, aby zůstala napůl tekutá, poté přimícháme do rozmixovaných jahod. Želatinu necháme nabobtnat v trošce vody a zahřejeme na mírném ohni tak, aby nepřišla k varu. Rozpuštěnou želatinu přimícháme do jahodové směsi. Rozdělíme do sklenic a dáme do chladu ztuhnout.
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přimícháme ořechy, mandle, mouku a likér Amaretto. Vše důkladně promícháme, vznikne nám pevnější, ale lepivé těsto, které vyklopíme na pomoučenou plochu a vypracujeme šišku. Takto vypracovanou šišku vložíme na pečící papír a dáme péct na 180°C 25 minut. Po vytažení z trouby šišku rozkrájíme na plátky asi 1 cm silné, které dopečeme při 150°C cca 10 minut.
Vychlazenou ztuhlou pěnu dozdobíme čerstvými jahodami, mátou, sušenkou a můžeme podávat. Lahodná a osvěžující pěna vypadá vedle drsné a výrazné sušenky poměrně jemná, ovšem spolu tvoří velmi zajímavou kombinaci protikladů.
 
																																	 
