Recepty: Filety z platýsa ala Cordon Bleu, Tuňák s rajčatovou salsou, Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou.
Recept na Filety z platýsa ala Cordon Bleu
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny (pro 4 osoby):
8 filet z platýsa
1 balení strouhanky na ryby od NORDSEE
4 plátky sýra
2 limetky
4 plátky vařené šunky
1 polévkové lžíce mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 vejce
1 šalotka
600 g malých brambor
Sůl
pepř mletý
rozmarýn
Příprava:
Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte je vychladnout. Oloupejte je a usmažte na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance. Smažte opatrně na středním stupni ohřevu na zbytku olivového oleje (2 lžíce). Hotové filety dejte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky.
Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.
Recept na tuňáka s rajčatovou salsou
Suroviny pro 4 porce:
80 dkg filet z tuňáka
8 dkg šalotky
20 dkg rajčat
40g sezamových semen
1 chilli paprička
2 limetky
50 ml sójové omáčky
3 polévkové lžíce olivového oleje
pepř mletý
mořská sůl
Příprava:
Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte a pokrájejte na kostky. Chilli papričku rozkrojte podélně a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka. Nechte je vychladnout. Z limetek vymačkejte všechnu šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Přidejte dle chuti do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.
Příloha: Podávejte s křupavou bagetou.
Recept na filety z mořského ďasa s parmskou šunkou
Doba přípravy je asi 25 minut
Suroviny (pro 4 osoby):
60 dkg čerstvých filet z mořského ďasa
6 plátků parmské šunky
1 polévková lžíce oleje
1 balení těstovin
1 balení koření na smažené ryby od NORDSEE
mořská sůl
1 sklenka koprovo-limetkové omáčky od NORDSEE
Příprava:
Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi 8 minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku. Pozor: Pohlídejte, aby omáčka nezačala vařit. Těstoviny uvařené „al dente“ nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na tyto těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.
Recepty připravil NORDSEE
Související články:
Recepty z mořských ryb – 2. díl