Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/doc/www.zstyl.cz/www/plugins/system/t3/includes/menu/megamenu.php on line 137
Jak udělat karamel - ZSTYL.CZ

Jak udělat karamel

karamel
Jak udělat karamel

Tři ingredience jsou vše, co potřebujete k rychlé a krémové domácí karamelové omáčce. Nebudete věřit, jak snadné je udělat čerstvý karamel doma! Bude to váš recept.

Pokud jste někdy přemýšleli o tom, jak udělat domácí karamel, jste tu správně. Zapomeňte na to, že vynaložíte peníze na nákup karamelu, protože tento recept je rychlý, snadný, hladký a chutný.

Nejlepší způsob, jak vyrobit karamel, je použít tento recept jako základ, ale kdykoliv si ho můžete upravit podle svých představ. Chcete slaný karamel? Stačí míchat poloviční lžičku soli na konci. Chceš nějaký okouzlující ořechový karamel? Před podáváním posypte nejprve nasycené arašídy (slané nebo nesolené).

Tato domácí karamelová omáčka je ideální pro zmrzlinu, nátěr taffy jablek, výrobu vlastních karamelových bonbónů, nebo dokonce jako dekadentní nátěry pro snídaně.

Karamel

Karamelová omáčka je snadnější, než si myslíte, a ani nepotřebujete teploměr. Upozorňujeme však, že roztavený cukr je horký. Buďte zvlášť opatrní při míchání másla a smetany (dobrý nápad je, aby vaše děti odešly z kuchyně, aby nedošlo k úrazu).

Tento recept je na 1 velkou sklenici nebo 2 malé sklenice. Zakryjte a nechte zchlazovat nepoužitý karamel (měl by být uchováván po dobu 10-14 dnů). Karamel zhoustne, jak se ochladí, ale můžete ho zahřívat na pánvi nebo mikrovlnné troubě po dobu 5 sekund, abyste karamel uvolnili, pokud potřebujete.

Jistě si můžete koupit karamelovou omáčku v obchodě, ale tato domácí omáčka je tak jednoduchá, chutná, svěží a dekadentní. Užívejte si ji!

Ingredience:

-2 šálky granulovaného cukru
-12 lžící (180 g) neslazeného másla nakrájeného na malé kousky
-1 šálek smetany

Karamel

Pokyny:

1. Umístěte cukr doprostřed pánve s těžkým dnem na střední teplotu. Promíchejte gumovou stěrkou odolnou proti vysokým teplotám. Míchat každých několik vteřin.
2. Cukr bude zpočátku velmi hrudkovitý, ale pak se změní na zlatou kapalinu. Pokračujte v zahřívání a míchání, dokud se celý cukr (včetně všech menších kusů) neroztaví. Pokud se zdá, že trvá dlouhou dobu, snižte popřípadě sundejte pánev či hrnec z plotny a míchejte ho za studena, abyste zabránili spálení karamelu.
3. Jakmile se celý cukr roztaví, velmi opatrně přidejte máslo do pánve. Bude to bublat a prskat, takže buďte opatrní.
4. Máslo míchat po dobu 2 minut. Možná zjistíte, že máslo se zcela nezmění - některé z nich mohou zůstat na vrcholu. To je v pořádku (správně se promíchá po přidání smetany).
5. Za stálého míchání přidejte smetanu. Karamel bude v tomto okamžiku ještě víc bublat. Po sloučení nechte karamel po dobu jedné minuty bublat - míchání jednou nebo dvakrát - a poté vypněte teplo.
6. Nechte vychladnout a pak vylijte karamel do jedné velké nebo 2 malých sterilizovaných nádob.
7. Zakryjte a vložte do ledničky. Dle potřeby odebíráme karamel.

Autor: Lukáš Vilímek