Hypotézy odkud se vzal název vejce Benedykt se rozchází. Jedna verze udává, že je to po mniších benediktinech nebo podle paní Benedictové či Lemuela Benedicta. Jisté je, že jde o jednoduchý, ale přitom chutný recept.
Vejce "Benedikt" na toastu
Ingredience:
2 housky na hamburgery
4 plátky šunky LE&CO Šunka Zvonařka
100 g másla
2 čerstvé žloutky
citrónová šťáva z čerstvého citrónu
sůl, čerstvě mletý pepř
čerstvý estragon
2 vejce
Postup:
V pánvi přepustíme máslo, sebereme pěnu a scedíme. Žloutky dáme do kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme trochu vody nebo vývaru a rozšleháme do pěny. Poté nádobu vložíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Pak sejmeme omáčku z lázně a do směsi přidáváme tekuté máslo a stále nepřestáváme šlehat! Dochutíme citrónovou šťávou a čerstvým estragonem. Podélně rozkrojené hamburgerové žemle potřeme máslem, přidáme plátek šunky a dáme zapéct pod gril. Na opečené housky se šunkou dáme zastřené vejce a přelijeme holandskou omáčkou.