Borůvky jsou malé modré plody, které je možno jíst samostatně nebo z nich vyrábět výtečné sladké dezerty. Jsou zdrojem cenných živin a díky tomu se řadí k našemu nejcennějšímu ovoci. Proto jsme se rozhodli, že vám zde naservírujeme tři zdravé letní dezerty z borůvek, které si bezpochyby zamilujete!
Co všechno borůvky dokážou?
Podporují spalování, ničí podkožní tuky, mají příznivý vliv na vysoký krevní tlak, pomáhají dobrému zraku, likvidují bakterie, zlepšují pleť, mají příznivý vliv na močové cesty a na ledviny, eliminují ekzémy.
Vláčný fialový dort
Těsto:
4 vejce M
120 g třtinového cukru
230 g polohrubé bezlepkové mouky
¼ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce kokosového oleje
4 lžíce jemně perlivé vody
tuk a mouku na přípravu formy
2 lžíce kakaa
Krém:
600 g nízkotučného tvarohu v kostce
300 g borůvek
250 ml smetany na šlehání
třtinový cukr dle chuti
1 balení plátkové želatiny
Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem, postupně přisypáváme přes síto prosetou mouku a všechny zbylé přísady. Suroviny prošleháme a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme při 180 °C zhruba půl hodiny. Nejprve ušleháme šlehačku, pak ji všleháme do tvarohu s cukrem spolu s borůvkami, nakonec vmícháme želatinu připravenou podle návodu na obalu. Krém namažeme na vychladlý a odleželý korpus a necháme v ledničce ztuhnout minimálně tři hodiny, čím déle, tím lépe, protože nám korpus alespoň krásně nasaje chuť.
Borůvkové mňam muffiny
Těsto:
60 g mandlové mouky
60 g strouhaného kokosu
70 ml vlažné vody
20 g kokosového oleje
140 g strouhané mrkve
2 vejce
50 g den předem namočených datlí
1,5 lžíce tmavého kakaa
1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
špetka soli
Krém:
200 g ricotty
150 g čerstvých borůvek
2 lžíce medu
1 lžíce arašídového másla
Postup:
Do mísy vajíčka, datle i s vodou ve které byli den předem namočené, mrkev, kokos, kokosový tuk a mixujeme na kaši. V druhé míse si smícháme ostatní sypké suroviny (kakao, prášek dopečiva a mouku se špetkou soli) a vmícháme je do rozmixované hmoty. Posléze vše důkladně promícháme.
Naplníme do košíčků a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 45 minut, záleží na velikosti košíčků.
Krém připravíme rozmixováním všech ingrediencí a dáme ho ztuhnout na chvíli do lednice. Poté krém nacpeme do zdobičky a zdobíme ním vychladlé mini buchtičky. Navrch dozdobíme čerstvými borůvkami a lístkem máty.
Tvarohovo - borůvková zmrzlina
1 vanička nízkotučného tvarohu
100 ml čerstvého mléka
2 lžíce medu
60 ml smetany ke šlehání
60 g lesních borůvek
Postup:
Tvaroh s cukrem dáme do mísy a vyšleháme. Přilijeme smetanu a mléko, promícháme a vytvoříme hladkou hmotu, do které přidáme rozmačkané borůvky.
Vychlazenou směs nalijeme do zmrzlinovače a necháme míchat 20-30 minut podle hustoty.
Zmrzlinu je možno ihned jíst nebo si ji zamrazit na později.