První ledová káva Frappé má svůj původ v Řecku a vznikla náhodou. Dnes existuje spousta druhou a způsobů, jak si lze vychutnat oblíbený kofeinový nápoj v chlazené formě. Jak si tento hit letních zahrádek připravit doma?
Frappé
K horkým letním dnům neodmyslitelně patří lahodný nápoj s řeckými kořeny Frappé, jehož základem je instantní káva značky Nescafe. Podává se tradičně ve variantě bez mléka nebo i s mlékem.
Potřebujeme instantní kávu, kterou zamícháme s vodou. Ručním mixérem podrtíme ledové kostky na jemnou drť. V shakeru namícháme pěnu a přelijeme tím drcené ledové kostky. Podle chuti přidejte šlehačku.
Caffe Freddo
Italskou variací na frappé je caffe freddo, které se na rozdíl od frappé připravuje z espressa s kostkami ledu a někdy i namraženo.
Tento druh ledové kávy můžeme připravit tak, že necháme v mrazáku chladit překapávané kafé s tím, že musíme hlídat, aby káva nezamrzla.
Nebo ledové latté z 50 ml silného espressa, 150 ml mléka, 5 kostek ledu a dle chuti cukr. Vše rozmixujeme v mixéru nebo zamícháme v shakeru.
Affogato anebo ledová káva se zmrzlinou
Velmi oblíbenou variací na ledovou kávu je affogato, tedy espresso s kopečkem zmrzliny. Většinou do tohoto typu ledové kávy dostanete kopeček tradiční vanilkové zmrzliny.
Příprava je velmi jednoduchá. Naberte zmrzlinu do hrníčku a navrch přelijte dvojitým espressem či filtrovanou kávou.
Existuje nepřeberné množství různých chlazených nápojů s kávovým základem dochuceným speciálními sirupy, likéry, smetanou, které jsou připravené mnoha klasickými i méně tradičními způsoby. Ledovou kávu si jednoduše připravíte sami doma dle své fantazie. A pokud by vás zajímalo, zda nepřichází chlazením káva o své povzbuzující účinky, tak ani náhodou!