Tradiční pokrmy s netradičním ovocem Kaki, které zachutnají každému. Už vás nebaví připravovat stále stejné pokrmy ze stejných surovin? Co takhle zkusit tradiční recepty s netradičním ovocem Kaki Persimon Bouquet?
Kaki Persimon Bouquet Kaki
Persimon Bouquet je ovoce, které se konzumuje v pevné podobě, a to na podzim, kdy jeho dužina dosud nedosáhla zralosti a je tvrdá a šťavnatá. Pokud ochutnáte, zjistíte, že je toto ovoce ideální pro celou rodinu - zaujme sladkou chutí, nemá semínka ani pecku, nemusí se loupat a snadno se krájí. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“ a sklízí se ručně ze stromů ve španělské Valencii.
Kaki Persimon Bouquet je skutečný poklad pro vaši kuchyni. Zpravidla se konzumuje v syrovém stavu, lze jej však i zmrazit, konzervovat nebo sušit. Občas se používá v orientální kuchyni nebo nakrájený na plátky do salátů, v podobě džemu nebo jako náplň do koláčů. Také se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu.
Vzhledem k vysokému obsahu vláknin, vitaminů a minerálů patří Kaki Persimon Bouquet mezi ovoce, které prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitaminu C a A. Vitamin A je nezbytný pro vývoj lidského plodu a růst malých dětí a je tedy velmi vhodný i pro těhotné ženy. Plody jsou bohaté na vlákninu, která podporuje metabolismus, a díky obsahu pektinu pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi. Pro svůj optimální obsah glukózy je Kaki Persimon Bouquet také jedinečným zdrojem energie a posiluje imunitní systém. Pomáhá i při stresu, nervozitě a únavě.
Recepty s kaki persimon bouquet
Bruschetta s kaki a mozzarellou
Plátky staršího chleba nebo ciabbatty, olivový olej, na kostičky nakrájené kaki Persimon Bouquet, mozzarella.
Příprava:
Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe na kostičky nakrájeným ovocem a mozzarellou. Pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nahnědlá a křupavá.
Indická masala s chutney z kaki
Suroviny na chutney:
2 kg čerstvého zralého kaki Persimon Bouquet, 3 lžíce oleje, 2 červené cibule, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 červená kapie, 2 dcl ananasového džusu, 1 dcl vinného octa, 4 lžíce hnědého cukru, 1,5 lžíce garam masala, špetka chilli, špetka soli, hrst opražených nasekaných makadamových nebo jiných ořechů
Příprava chutney:
Kaki oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V rendlíku rozehřejeme tuk a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii a restujeme 2 minuty. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme jej odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.
Suroviny na jehněčí masalu:
2 lžíce garam masala, 1,5 lžičky soli, 600 g jehněčí kýty odblaněné a nakrájené na 2cm kostky, 2 dcl bílého jogurtu, 4+2 lžíce oleje, 1 velká cibule nakrájená najemno, 4 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, špetka chilli, 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat, 2 dcl kokosového mléka, čerstvé mátové nebo koriandrové lístky
Příprava jehněčí masaly:
Maso dobře smícháme s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimícháme jogurt. Necháme min. 30 minut odležet v lednici. Můžeme nechat odležet i přes noc, v tom případě NESOLIT! Maso by pustilo šťávu. Druhý den osolíme těsně před restováním. Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje a zprudka orestujeme marinované maso, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjmeme a dáme stranou. Na stejné pánvi, na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme cibuli, lžičku soli a restujeme cca 10 minut do světlehnědé barvy. Ubereme plamen a přidáme česnek, zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Přidáme rajčata, posypeme druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamícháme a dusíme, až se odpaří tekutina, cca 10-15 minut. Přilijeme kokosové mléko, necháme provařit a vložíme orestované maso, necháme 2 minuty podusit, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Ozdobíme mátovou nebo koriandrovou natí. Podáváme s basmati rýží a/nebo plackami chapati.
Kaki špíz s tofu
1 kaki Persimon Bouquet, 125 g tofu, 50 g červené papriky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamových semínek, sůl, 20 ml sójové omáčky.
Příprava:
Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem.
Podáváme se sójovou omáčkou.
Kaki štrúdl
50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki Persimon Bouquet, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů, 1 vejce na potření
Na ozdobu:
250 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání
Příprava:
Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání jí asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.
Koktejl z Kaki Persimon Bouquet
3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet, 5 cl ananasové šťávy, 1 cl citronové šťávy, 1 cl grenadiny
Příprava:
Oloupané kaki rozmačkáme a použijeme ho místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, ve kterém máme rozdrcený led, nalijeme směs z rozmačkaného kaki, přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepeme a hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.
Muffiny s kaki
2 vejce, 100 g cukru, 80 g tuku (máslo, margarín), špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, 1 lžíce prášku do pečiva, 120 g ovocného jogurtu, 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
Příprava:
Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečeme cca 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).
Salát s kaki a kozím sýrem
1ks kaki Persimon Bouquet, lollo rosso, lollo biondo, polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl, olivový olej
Příprava:
Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem, poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí.