O celkovém chuťovém zážitku a požitku z jídla, rozhoduje správné párování jídla a vína. Ale věděli jste, že pokud si chcete vychutnat samotné víno, je důležité jej spárovat také se správným typem vody?
Na správné párování vody a vína se zaměřuje sommelier Jakub Přibyl. „Neperlivá Acqua Panna se svou sametovou lehkostí není vhodná pro plná vína výrazné chuti, ta by pohltila jemnou delikátnost této vody. Acqua Panna se naopak výtečně doplňuje s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu,“ prozrazuje Jakub Přibyl.
A dodává: „Úplný opak platí pro další italskou minerální vodu, perlivé a zásadité S.Pellegrino. To se svým čerstvě štiplavým půvabem pasuje k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí. Naopak S.Pellegrino nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.“
Jak párovat vína
Jak doporučuje Jakub Přibyl párovat:
Čerstvá a ovocná bílá vína: jejich jednoduchý a příjemný charakter se odráží v barvě, bouquetu a chuti, obecně připomínají samo ovoce. Perfektně se k nim hodí Acqua Panna.
Bílá vína, která zrála v sudech: Zde jsou faktory ovlivňující aroma a chuť mnohem komplexnější, kontakt se dřevem vyzdvihuje ovocné aroma a dodává navíc jemný nádech příchuti koření, chuť je oblá a alkohol nás hřeje na jazyku. Tento druh vín je výtečné kombinovat s Acqua Panna díky její lehkosti a jemnému tónu.
Růžová vína: Pokud jsou mladá, čerstvá a lehká, skvěle se mísí s Acqua Panna, a jestliže obsahují vyšší podíl alkoholu, pak se S.Pellegrino.
Mladá červená vína: mají intenzivní vůni připomínající bylinky a malé červené plody, na patře cítíme zřetelnou kyselinku s obsahem tříslovin. Dojem z vína na jazyku dlouho přetrvává, což je faktor, který se dobře kombinuje se S.Pellegrinem.
Lehce plnější červená vína: do této kategorie spadají vína, která skrývají pod povrchem navíc druhotné aroma připomínající zralé ovoce, koření a rozličné jiné vůně. Taková vína jsou vysoce ceněna a poskytují příjemné, vyrovnané chuťové spektrum, tudíž dobře ladí se S.Pellegrinem.
Plná vyzrálá červená vína: Tato vína mají silnou osobnost a plný, komplexní bouquet. Na jazyku jsou oblá a jemná, přestože na hraně jasně čitelná. Díky své dlouho trvající chuti a vysokému podílu tříslovin harmonizují perfektně se S.Pellegrinem.
Šumivá vína a šampaňské bez ročníku: jsou mimořádně eklektická, jejich vyzdvižená, čerstvá chuť je důsledkem jejich „suchosti“. Podávají se jako doprovod celého menu a výtečně se hodí k Acqua Panna.
Plná bílá vína se silnou strukturou: tato vína, která zráním v sudech a v lahvích získala své charakteristické trvanlivé aroma a chuť, mohou být jedině správně zharmonizována intenzivním perlením S.Pellegrina.