Grilování pro většinu z nás není jenom oblíbená úprava jídla, ale hlavně aktivita spojená s přáteli, zábavou a spoustou legrace. Jaké jsou nejoblíbenější grilované dobroty a jak si zahradní párty řádně zpestřit? Udělali jsme pro vás malý průzkum!
Štěstí přeje připraveným…
Výběr grilu a zkušenost s ním je to nejdůležitější, co vám pomůže stát se mistrem kuchařem a oslnit tak své přátele i rodinu. Zahradní gril tedy vybírejte i podle velikosti – tedy aby nikdo z hostů dlouho nečekal na jídlo, ale zároveň aby gril nebyl zbytečně velký, když budete mít hostů méně.
Chystáte-li celodenní párty, dbejte nejen na pitný režim, ale také se chlaďte zvenčí – napusťte nafukovací bazén, kde se vyřádí nejen vaši nejmenší, ale také part dospělých. Pokud se akce protáhne do pozdních večerních hodin, mějte v záloze i venkovní osvětlení.
1) Hovězí steaky
Perfektní steak chce trochu znalostí, neboť maso na steaky je dražší a byla by škoda s ním plýtvat na nevydařené pokusy. Základem všeho je teploměr na maso, který vám usnadní práci. Maso vyndejte z chladničky cca hodinu před grilováním a nechte jej „odpočívat“ při pokojové teplotě. Maso nakrájejte „navysoko“, tedy alespoň za 2,5 cm vysoké plátky. Nejprve jej osušte a vmasírujte do něj olej. Pomalu pak přiložte na gril a opečte z jedné i z druhé strany.
• Krvavý – rare: pečte 3 minuty z každé strany, teplota masa by měla být 55 °C
• Medium rare: pečte 4,5 minuty z každé strany, teplota masa by měla být 60 °C
• Medium-well: pečte 5 minut z každé strany, teplota masa by měla být 65 °C
• Well-done: pečte 10 minut z každé strany, teplota masa by měla být 70 °C a vyšší
2) Domácí burgery
Na 4 porce budete potřebovat 400 g mletého hovězího masa, 15 g strouhanky, láhev vaší oblíbené BBQ omáčky, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou najemno, 4 housky na burgery, 1 vejce, 2 rajčata, římský salát, šalotku. Smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, BBQ omáčku, osolte a opepřete a přidejte strouhanku. Vymodelujte 4 „karbanátky“ na burgery a grilujte masovou směs cca 8 minut.
Následně lehce ohřejte rozpůlené housky a „složte“dohromady celý burger z plátků rajčat, masa, salátu, šalotky a případně i okurek. Nezapomeňte do burgeru přidat BBQ omáčku, případně burger obohaťte také opečenou slaninkou. Podávejte se zeleninou nebo s grilovanými bramborami.
3) Grilovaný hermelín se zeleninou a houbami
Vytvořte si hranatou „misku“ z dvou vrstev alobalu. Její dno potřísněte olejem a nakrájejte libovolné množství cibule, brokolice, cukety či jiné zeleniny. Podle velikosti „misky“ a počtu strávníků pak na zeleninu usaďte jeden nebo dva hermelíny, které z každé strany rovněž pokapete olejem a libovolně okořeníte.
Pokud grilujete brokolici, pokropte ji vodou, aby mohla v alobalu změknout. Následně celou pochoutku obtočte 2 – 3 vrstvami alobalu a vložte zhruba na 30 minut na rozpálený gril. Pokud máte rádi houby, můžete je rovněž přidat do alobalu a připravit je společně se zeleninou. Dobrou chuť!