Černý česnek se používá již od středověku jako léčivá bylina. Vědecky pozorovány a prokázány byly jeho pozitivní přínosy až v moderní době. Již historické záznamy ale poukazují na to, že černý česnek byl používán jako diuretikum, pomůcka na trávení, antibiotikum, antiparazitika, ale i na nachlazení, infekce a celou řadu dalších onemocnění.
Černý česnek je osvědčeným lékem na spoustu nemocí po staletí. Kdyby tomu tak nebylo, nedochovalo by se tolik záznamů o jeho použití a přínosech na zdraví. Rozsáhle byl ale prozkoumán během posledních dvou desetiletí a nyní je již zakořeněn v lékařských a lidských dějinách.
Benefity černého česneku
Bylo vědecky prokázáno, že stroužek česneku obsahuje neuvěřitelných 400 pozitivních a přínosných látek pro naše zdraví. Jedna z klíčových složek je allicin, který ale spolu nese i typický česnekový zápach. Obsahuje velké množství antioxidantů
- Látky v česneku jsou prospěšné srdci tím, že snižují hladinu homocysteinu v krevním řečišti. Zabraňuje tak ukládání cholesterolu v tepnách a ochraňuje arteriální stěny;
- česnek obsahuje četné součeniny síry, které pomáhají udržet zdravé hodnoty krevního tlaku a jsou nápomocné pro normální srážení. Je často přirovnáván k užívání nízkých dávek aspirinu;
- česnek stimuluje aktivitu bílých krvinek, kterou se starají o celý imunitní systém těla. Pomáhá bojovat s infekcemi, nachlazením i houbovými infekcemi včetně kandidů. Často si poradí i s takovými, které jsou odolné vůči antibiotikům. Používal se při léčení cholery i úplavice, během první světové války byl česnek užíván při hojení ran při absenci antibiotik;
- snižuje symptomy astmatu a alergie;
- působí příznivě na stav pokožky (akné, lupénka);
- normalizuje hladinu cukru v krvi;
- snižuje rizika vzniku hypertenze a minimalizuje vznik mrtvice či trombózy;
- může zvýšit hladinu testosteronu, což je prospěšné pro zvýšení libida.
Použití černého česneku
Chuť černého česneku je podobná klasickému ale praženému česneku. Černý česnek je jemný a měkký v textuře a postrádá ostrou chuť surového česneku, jeho chuť je oproti tradičnímu česneku mírně nasládlá. Zajímavostí je, že po konzumaci tohoto česneku nezůstává nepříjemný pocit a zápach v ústech.
Černý česnek se hodí k masovým jídlům, do polévek, rýže i na pizzu, všude tam, kde byste použili klasický pražený česnek. Můžete jej naložit do olejů, kterými pak zakápnete pikantní maso nebo jako přídavek do ochuceného másla. Vložte jej na maso před pečením tak, aby jeho výjimečná chuť mohla proniknout do jídla.
Konzumace černého česneku je vhodná při dietě i jako dochucovadlo a je považován za superpotravinu.
Jak se stane česnek černým?
Budete překvapeni, ale tato jedinečná barva, chuť a struktura vzniká bez přísad. Černý česnek se vyrábí fermentací – technikou známou přes miliony let. Za černou barvu jsou zodpovědné cukry a aminokyseliny, které při fermentaci produkují melanoidin. Skutečná kouzla začínají při řízeném procesu fermentace.